26-11-09

De sint houdt van tutjes

Tips om je kind af te helpen van de tut

NVT - De eerste stap zet je al wanneer je kind nog een fopspeen gebruikt: beperk het gebruik, bijvoorbeeld tot het inslapen.

De verantwoordelijkheid voor het stoppen met tutteren ligt bij de ouders. Toon dat je de baas bent en wees consequent.

Zet door. Vaak heeft een kind langer dan een dag tijd nodig om te wennen aan een leven zonder fopspeen. Als je een aantal dagen na elkaar probeert, lukt het vaak vrij snel.

De meeste kinderen verdragen een graduele aanpak beter dan een bruuske, omdat ze zich wat verloren kunnen voelen. Geleidelijk afbouwen van het fopspeengebruik is de boodschap. Soms helpt het bijvoorbeeld om een fopspeen samen met een knuffel aan te bieden. Als het speentje dan weg moet, is er nog steeds het knuffelbeest.

Je kunt het fopspeengebruik afbouwen naar bepaalde periodes toe, zoals een doktersbezoekje of Sinterklaas. De fopspeen dan meegeven aan de sint of de dokter brengt vaak de definitieve oplossing.

Een beloningssysteem werkt vaak: je kind op een positieve manier motiveren, bijvoorbeeld door het eens wat langer te laten opzitten als het zonder fopspeen gaat slapen.

Kinderen in hun 'groot zijn' aanspreken helpt: 'Je bent nu al een beetje groter en een fopspeen is voor kleine kindjes, hoor.' Ook de link naar andere kinderen leggen, werkt vaak: 'Kijk, je neefje heeft geen fopspeen meer nodig.' Of opscheppen tegen andere mensen dat je kindje (bijna) geen fopspeen meer nodig heeft.

Er zijn ook boekjes met tips. Stoppen met foppen, bijvoorbeeld, beschrijft hoe je je kindje in 15 dagen tijd door middel van een beloningssysteem kan doen stoppen met tutteren. Van babyartikelenproducent Difrax.

(bron: Het nieuwsblad)

16:19 Gepost door Juf Marijke in Varia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.